Toscead betweox fadungum "Louvre"

Fram Wikipǣdian
Content deleted Content added
Escarbot (motung | forðunga)
ly Robot onhweorfung: sk:Musée du Louvre
Undo revision 112835 by 92.84.6.22 (talk)
Líne 5: Líne 5:
== Seoh ælsƿæ ==
== Seoh ælsƿæ ==
''[[Mona Lisa]]'', ''[[The Virgin and Child with St. Anne]]'', ''[[Venus de Milo]]'', ''[[Code of Hammurabi]]'', ''[[Winged Victory of Samothrace]]''.
''[[Mona Lisa]]'', ''[[The Virgin and Child with St. Anne]]'', ''[[Venus de Milo]]'', ''[[Code of Hammurabi]]'', ''[[Winged Victory of Samothrace]]''.

Muzeul Luvru (franceză Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa (după suprafaţă, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinaţi expoziţiilor) şi unul dintre cele mai importante muzee din lume. Situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei şi strada Rivoli (franceză Quai de Louvre - Rue Am. de Coligny - Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franţuzeşti acoperă o largă parte din istoria Franţei, de la Dinastia Capeţienilor până în zilele noastre.
Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizaţiei, din antichitate până la 1848 şi acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există - în linii mari - o împărţire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredinţată Muzeului d’Orsay şi Centrului Pompidou iar artele asiatice sunt expuse la Muzeul naţional de Arte asiatice Guimet, arta africană, americană şi din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru sunt într-o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.
Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără şi Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci sau Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea şi unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.[2]
[[Flocc:Paris]]
[[Flocc:Paris]]



Edniwung fram 06:15, 26 Þrimilcemonað 2011

Ymele:Museu do Louvre.jpg

Louvre (Musée du Louvre) is museum in Paris. Hit ƿæs erst ȝeopend in 1793. It is 60,000 m² and hæfde 8 300 000 nēosunga in 2007.

Seoh ælsƿæ

Mona Lisa, The Virgin and Child with St. Anne, Venus de Milo, Code of Hammurabi, Winged Victory of Samothrace.

Bysen:Link FA